Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ηχήσει με πολύ δυνατό τρόπο στην κοινωνία μας. Η ημερομηνία 2 Απριλίου έχει ψηφιστεί ως παγκόσμια ημέρα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και αποτελεί έναν εξαιρετικό λόγο για να δουν άπαντες τον αυτισμό με την καρδιά τους. Τα μάτια ίσως σας ξεγελάσουν.

𝝖𝝪𝝩𝝞𝝨𝝡𝝤𝝨 🧩

Όρος γενικός, δυσερμήνευτος, παρεξηγήσιμος. Μάθαμε στην κοινωνία του σήμερα να «τρομάζουμε» με τέτοιες λέξεις, έτσι δεν είναι; Ο αυτισμός δεν έχει τίποτα τρομακτικό επάνω του. Όλοι ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, όλοι έχουμε αισθητηριακές άμυνες, όλοι ανατριχιάζουμε με κάτι, όλοι κλεινόμαστε στον εαυτό μας όταν κάτι μας πονάει, μας μπερδεύει ή μας ξαφνιάζει.

Η αδυναμία του παιδιού που ανήκει στο Φάσμα, να εκφράσει το συναίσθημα ή να συνδεθεί κοινωνικά δεν αναιρεί τη βαθιά του σύνδεση και ευγνωμοσύνη προς οποιονδήποτε το αγαπά, το φροντίζει και πιστεύει σε αυτό. Χτίζεις διανοητικά σχήματα μαζί τους, μα το συναίσθημα είναι εκεί σαν ατόφιο, ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο… χρυσάφι.

Ας μην στεκόμαστε σε λέξεις, ας ψάξουμε το βίωμα που κρύβουν απο πίσω. Η λέξη αυτισμός, κρύβει αγάπη, τρυφερότητα και πάνω απο όλα ομορφιά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, λοιπόν, τα δικά μας «Κυδωνάκια» θα προπονηθούν το απόγευμα μαζί με τα «γαλανόλευκα» αστέρια μας.

Αν θες να αποδείξεις ότι έχεις καταλάβει κάτι, θα πρέπει να μπορείς να το εξηγήσεις σε κάποιον άλλο. Αν γνωρίζουμε κάτι για τον αυτισμό ή αν θέλουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα θα πρέπει να είμαστε ικανοί να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτόν. Αυτό, επιτυγχάνεται και μέσω των πράξεων μας, μέσω των προπονήσεων στην προκειμένη περίπτωση.