Η ιστορία μας

ermis logo

Το 1989, μία παρέα ανθρώπων θα πραγματοποιήσει εκ νέου συνάντηση μέσα σε κλίμα επαναδραστηριοποίησής του, αυτή τη φορά με την δημιουργία τμημάτων μπάσκετ. Πρόεδρος θα είναι ο Γιώργος Καραμουζάς, και μέλη οι Μιχάλης Καπάκας, Γιάννης Τρίκας, Κώστας Μακρής. Είναι η στιγμή, κατά την οποία ο Γ.Σ. Ερμή Σχηματαρίου, αποκτά την σημερινή του υπόσταση, και θα αποτελέσει, ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της Ένωσης Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με έδρα το ανοικτό, και από το 2001 το κλειστό γήπεδο Σχηματαρίου. Πλούσια και έντονη αγωνιστική δράση, μόνιμο πρωταγωνιστικό ρόλο στα τοπικά πρωταθλήματα για παραπάνω από 25 χρόνια στα γήπεδα της Α΄ ΕΣΚΑΣΕ, με ανόδους σε ανώτερες κατηγορίες από το έτος ίδρυσής του έως και σήμερα, με πιο πρόσφατη, την φετινή για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην Β΄ Εθνική κατηγορία.

Τα πρωταθλήματα ανδρών του Ερμή Σχηματαρίου στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ: 2001-2002, 2004-2005, 2006-2007, 2016-2017, η άνοδο στη Β’ Εθνική (2019-2020) και η κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Β’ Εθνική (2021-2022), δεσπόζουν στην κορυφή του κλειστού.

Από το 1990 έως το 1993, ξεκινάει η αγωνιστική παρουσία στο πρωτάθλημα της  Β΄ΕΣΚΑΣΕ, και στην  αντρική ομάδα αγωνίζονται οι αθλητές Τσιώλης Σπύρος, Λαθήρας Ηλίας, Σαμουρέλης Χρήστος, Ντάλλης Γιώτης, Καραμουζάς Δημήτρης, και Ανυφαντής Αλέκος, Σελέκος Σωτήρης, Δριχούτης Διομήδης, Μπαμπάτσικος Βασίλης, Καπούλας Ηλίας, Σερελής Φώτης, Σαμπάνης Κώστας, και oι Κικίδης Παναγιώτης και Κώνστας Σωτήρης (μακροβιότεροι αθλητές του Ερμή). Παίκτης προπονητής, θα είναι ο Θωμάς Αγρογιάννης. Το 1991-1992, θα αγωνιστεί στην Β΄ΕΣΚΑΣΕ για ένα χρόνο, και ο Σπύρος Δημαντώνης.

Τα κορίτσια απαρτίζονται από τις: Μπακοδήμου Αρετή, Ειρήνη και Σταυρούλα, Ντάλη Λίτσα, Αντωνίου Ελένη, Καπάζογλου Βίλλυ και Έλενα, Θεοδώρου Γιώτα, Μουστάκα Ελένη, Δούκα Σέβη, Μπιτέλη Γιώτα, Στάμου Βίκυ, Παπακωνσταντίνου Χριστίνα, Μαντή Ζαχαρούλα. Η Μάντω Αναστασίου, επίσης αθλήτρια του Ερμή, θα κοσμίσει τα γήπεδα, αγωνιζόμενη στα πρωταθλήματα της Α’1 γυναικών για 3 χρόνια, της Α’2 για 4 χρόνια, και της Β΄ Εθνικής για 5 χρόνια, με τα χρώματα της μετέπειτα φοβερής γυναικείας ομάδας του Άρη Θηβών του Σωτήρη Γερμανού, με πρωταγωνιστικό ρόλο, και πάντα στις 3-4 πρώτες θέσεις των σκόρερ, σε κάθε κατηγορία που αγωνίστηκε.

Η ομάδα των κοριτσιών. Διακρίνονται όρθιες από αριστερά οι : Γιώτα Θεοδώρου, Βάσω Αντωνίου, Αρετή Μπακοδήμου, Σέβη Δούκα, Ελένη Δούκα, Λίτσα Ντάλλη, και κάτω από αριστερά οι : Σταυρούλα Μπακοδήμου, Σωτηρία Πέππα, Ελένη Αντωνίου, Μάντω Αναστασίου, Τασούλα Πινήτα, Ελένη Μουστάκα, με τον Θωμά Αγρογιάννη.

Πρώτη άνοδος στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ!

Την αγωνιστική περίοδο 1993-1994, είναι η ιστορική χρονιά, για τον Ερμή, στην οποία και θα γνωρίσει την πρώτη του άνοδo στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, κατακτώντας την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα της Β΄ΕΣΚΑΣΕ με 22 νίκες, και μόλις 2 ήττες!

Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Καπάκας Μιχάλης, και στην διοίκηση οι : Χαράλαμπος Τσιούτας, Κικίδης Χρήστος, Κανέλλος Αντώνης, Μπακοδήμος Πέτρος, Μανιδάκης Μιχάλης, Γεωργίου Γιάννης, και Πέππας Γιώργος.

Προπονητής της ομάδας, είναι ο Βασίλης Μπρατσιάκος, (αγωνιζόμενος ως αθλητής με την ομάδα της ΑΓΕΧ, και τερματίζοντας την καριέρα του το 1992), για να ασχοληθεί με την προπονητική.

Είναι ο άνθρωπος που με την παρουσία του, θα οργανώσει την ομάδα, θα διαμορφώσει την εικόνα της, και με την σκληρή δουλειά του την οδηγεί στην επιτυχία. Χαρακτηριστικό του επαγγελματισμού του προπονητή Μπρατσιάκου, οι διπλές προπονήσεις πρωί, και απόγευμα, μοντέλο το οποίο θα καθιερώσει και στις επόμενες ομάδες του. Είναι ο προπονητής, που η διαδρομή του, θα ξεκινήσει από την Α.Γ.Ε. Χαλκίδας, και θα τον οδηγήσει στο μέλλον στις περισσότερες ομάδες της περιοχής, (Γ.Σ. Αυλίδας, Γ.Σ. Χαλκίδας, Α.Ε.Ε Παναγίτσας, Αρτάκη, XBA).

Στον εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Αρτάκη του Μαρκάκη, η ομάδα του Ερμή πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση, κατακτώντας την νίκη με διαφορά 9 πόντων, και με σκόρερ τους Τσιώλη με 28 πόντους και τον Τανισκίδη με 26, εξασφαλίζει την άνοδο στην A΄ ΕΣΚΑΣΕ.

Είναι η πρώτη ιστορική στιγμή της ομάδας, η οποία και πανηγυρίζεται ανάλογα κατά την επιστροφή της στο Σχηματάρι, από αθλητές, προπονητές, παράγοντες και φιλάθλους, ζώντας συγκινητικές στιγμές. Η απονομή του κυπέλλου του πρωταθλητή την χρονιά εκείνη, θα γίνει από τον βουλευτή Βοιωτίας Αλέκο Ακριβάκη.

Η ομάδα της 1ης ανόδου στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, το 1993-1994, με προπονητή τον Βασίλη Μπρατσιάκο, μετά από νίκη, στην έδρα της Αλιάρτου. Στην φωτογραφία αριστερά, διακρίνονται όρθιοι οι: Γιαννάκης, Ντάλλης, Γκανιάς, Νάτσας, Στάμου, Παναγιωτόπουλος, Τανισκίδης, και κάτω από αριστερά οι: Κώνστας, Τσιώλης, Λαθήρας, Κικίδης.

Το 1994-1995, την πρώτη χρονιά στην Α΄ ΕΣΚΑΣΕ η ομάδα του Ερμή, με προπονητή τον Βασίλη Μπρατσιάκο, θα αποκτήσει με μεταγραφή, τρείς από τους καλύτερους παίκτες της κατηγορίας, τους Κεχρή, Γεωργουσόπουλο, και Γαλάνη, και θα τερματίσει στην 5η θέση στο πρωτάθλημα.

Η ομάδα του 1994-1995, σε αγώνα στο κλειστό της Χαλκίδας : Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι : Γιώργος Γιαννάκης, Τάκης Κικίδης, Γεωργουσόπουλος Γιάννης, Τάσος Κεχρής, και κάτω από αριστερά οι : Γιώτης Ντάλης, Γιώργος Στάμου, Σπύρος Τσιώλης, Σωτήρης Κώνστας, Ηλίας Λαθήρας, Χρήστος Γαλάνης, και ο προπονητής Βασίλης Μπρατσιάκος με τον πρόεδρο Μιχάλη Καπάκα αριστερά, και τον Χρήστο Κικίδη δεξιά.         

Το 1995-1996, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μπελιά και προπονητή τον πολύ αξιόλογο και έμπειρο Γιώργο Κοκκίνη, η ομάδα του Ερμή θα τερματίσει στην 4η θέση.

Το 1999-2000, με Κοκκίνη προπονητή και με την προσθήκη του Ζαρμπούτη, πραγματοποιεί επίσης πολύ καλή πορεία τερματίζοντας στην 2η θέση, με πρωταθλήτρια την χρονιά αυτή, την ομάδα του Κάδμου.

Το 2000-2001, με προπονητές της ομάδας τους Χρήστο Αλεξίου, Θωμά Αγρογιάννη, και μεταγραφές τους Κουτσογιάννη Σιαμπάνη και Δημαντώνη, καταλαμβάνει την 2η θέση του πρωταθλήματος, οδηγείται στα play off με αντίπαλο τον Γ.Σ Λαμίας, ομάδα με πολύ καλό ρόστερ και παίκτες, όπως οι Σκούρας, Σοφογιάννης, Ρήγας, Κουίν. Στον ημιτελικό, το πλεονέκτημα έδρας και το 2-0 στην κανονική περίοδο (νίκη στην παράταση μέσα στη Λαμία), δεν αποδεικνύονται αρκετά για να την οδηγήσει στον τελικό.

Η ομάδα της Λαμίας θα κάνει δύο φορές την ανατροπή, την πρώτη με 49-62 εκτός έδρας, θα ακολουθήσει η ήττα της ομάδας του Ερμή στην έδρα της Λαμίας, και έτσι θα φέρει την σειρά του ημιτελικού, στο 2-2. Στο τελευταίο παιχνίδι στο κλειστό του ΔΑΚ, που θα κρίνει και τον νικητή, θα εμφανιστεί με τάσεις αυτοχειρίας,  παρότι θα προηγηθεί στο ημίχρονο με 31-26. Η αποβολή του Γυφτονικολού στην αρχή του Δ’ δεκαλέπτου με 5 φάουλ, θα είναι η αρχή του τέλους για την ομάδα του Ερμή, και με το παιχνίδι (42-44 στο 30′), να είναι ντέρμπι έως το 38′ (58-62), με βολές από τεχνικές ποινές, θα γνωρίσει την ήττα με 58-69, που θα είναι και η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα .Η ομάδα της Λαμίας, αγωνιζόμενη με ψυχραιμία, θα κάνει την πλήρη ανατροπή, θα προκριθεί με 2-3, και θα αντιμετωπίσει στον τελικό της Α’ ΕΣΚΑΣΕ την ομάδα του Γυμναστικού συλλόγου Χαλκίδας, με την τελευταία, να πανηγυρίζει την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Η ομάδα του 2000-2001: Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι : Φλώτσιος Γιώργος,  Σιαμπάνης Βαγγέλης, Καραμαλέγκος Γιώργος, Γυφτονικολός Γιώργος, Κικίδης Τάκης, Ζαρμπούτης Γιώργος, και κάτω από αριστερά οι : Δημαντώνης Σπύρος, Κώνστας Σωτήρης, Κουτσογιάννης Κώστας, Ισμαήλ Αλί, Κολοβός Ηλίας. Προπονητές, οι Χρήστος Αλεξίου αριστερά (1ος προπονητής), με τον Θωμά Αγρογιάννη δεξιά.

Δεύτερη άνοδος στη Γ’ Εθνική

Την περίοδο 2004-2005, πρόεδρος θα αναλάβει ο Κώστας Λυμπέρης. Συμμετέχοντας στη Διοίκηση από το 1998  έως το 2000 και από το 2004 έως το 2014, συμμετείχε αθόρυβα και ουσιαστικά στην ομάδα, πάντα δίπλα της, και βοηθώντας κάθε φορά.

Προπονητής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Δαμιανίδης, βοηθός  προπονητή του Σταθούλη, από τα μισά της περιόδου 2002-2003. Δύο πολύ καλές μεταγραφές ήταν αρκετές, του Νίκου Δεληνικόλα, και του  Διαμαντόπουλου, και διατηρώντας τον βασικό κορμό, θα οδηγήσει και πάλι την ομάδα στην Γ’ Εθνική κατηγορία, για 2η φορά στην ιστορία της.

Έντυπο υλικό της εποχής, από τον μεγάλο τελικό με τον Γ.Σ. Χαλκίδας.

Την περίοδο 2005-2006, με προπονητή τον Δαμιανίδη, και ρόστερ τους : Δέδε, Αναστασίου, Κολοβό, Τσίτση, Κώνστα, Φλώτσιο, Καπελέρη, Κουτσογιάννη, Σιούτη, Καρτάνο, Ισμαήλ, έχοντας ατυχίες αλλά και τραυματισμούς, με απολογισμό 4 νίκες και 22 ήττες, θα καταλάβει την προτελευταία θέση, και θα υποβιβαστεί ξανά.

Τρίτη άνοδος στη Γ’ Εθνική

Την περίοδο 2006-2007, Ο Ερμής θα στήσει την ομάδα, με παίκτη-προπονητή τον Αποστόλη Αναστασίου. Από τα τελευταία αυθεντικά ταλέντα της Θήβας με τον Νίκο Δεληνικόλα στην ιστορική ομάδα του Κάδμου, και σήμερα προπονητής της. Θα προστεθούν, δύο πολύ σημαντικές και ποιοτικές μεταγραφές, αυτές του Θανάση Κατσούλα και Σωτήρη Μπακάμη, και με τον Νίκο Καπελέρη να επιστρέφει στην ομάδα, θα πλαισιώσουν το ρόστερ, με τους Τσίτση, Κώνστα, Χαντζή, Κικίδη,  Φλώτσιο, Κουτή, Μπάμπαλη, Νταλαγιάνη, και Ενζόμο, και Στούμπο.

Πραγματοποιώντας ένα εκπληκτικό 2ο ημίχρονο στον εκτός έδρας αγώνα με την Λιβαδειά, και ανατρέποντας διαφορά ακόμα και 23 πόντων (21 στο Α΄ δεκάλεπτο 29-8), και 14 στο ημίχρονο (40-26), η νίκη με 63-73, θα είναι το κλειδί για να κάνει το 3-0 στο επόμενο παιχνίδι, και να βρεθεί στον τελικό, απέναντι στην ομάδα της Α.Ε.Ε Παναγίτσας.Είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, και του ρυθμού που είχε η ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου, στην τελική επικράτηση, το 20-0 στο τελευταίο δεκάλεπτο!

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, ο Ερμής θα κατακτήσει για τρίτη φορά τον τίτλο του Πρωταθλητή της Α’ Ε.Σ.Κ.Α.Σ.Ε. παίρνοντας το εισιτήριο ανόδου στην Γ’ Εθνική κατηγορία, επικρατώντας στον τελικό με 74-58, της Α.Ε.Ε. Παναγίτσας  σε σειρά πέντε αγώνων. Πρώτοι σκόρερ του τελικού οι Μπακάμης με 17 (1), Αναστασίου 16 (3), Κώνστας 12 (2), σε ένα παιχνίδι, που δεν υστέρησε κανένας!

Πανηγυρισμοί, αμέσως μετά το τέλος του τελικού με την Α.Ε.Ε.Π.

Την περίοδο 2007-2008, προπονητής και πάλι ο Αναστασίου, με Καπελέρη Άγγελο, Πούλο (Αθλητές της Α.Γ.Ε.Χ), Χαντζή  Καπελέρη Νίκο, Αγγελή, και τους Κώνστα, Κικίδη, Φλώτσιο, Ενζόμο, Καυκή, Φύτρο, θα  σημειώσει 7 νίκες και 19 ήττες, και θα υποβιβαστεί.

Το ρόστερ της περιόδου 2007-2008. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι : Ενζόμο, Φύτρος, Καλλέργης, Αγγελής, Καπελέρης, Πούλος, Καπελέρης, και κάτω από αριστερά οι : Φλώτσιος, Τσίτσης, Κατσούλας, Κώνστας, Καυκής.

Την περίοδο 2008-2013, αποτελεί περίοδος θα έλεγε κανείς μεταβατική, βασικά από διοικητικής πλευράς. Ο πρωταθλητισμός αποτελεί υπέρβαση για εκείνα τα χρόνια, και ο συμβιβασμός με αξιοπρεπέστατη όμως παρουσία στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, και πάντα στις πρώτες θέσεις, αναπόφευκτος.

Το 2008-2009 , τον Αποστόλη Αναστασίου, θα διαδεχτεί και πάλι σε ρόλο παίκτη προπονητή, και για τα επόμενα χρόνια ο Ηλίας Χαντζής, με σπουδαία αγωνιστική προσφορά τα προηγούμενα χρόνια, δεινός σκόρερ, παίκτης για μεγάλα παιχνίδια, με αποκορύφωμα την τρομερή του εμφάνιση, την βραδιά του τελικού απέναντι στην Κάδμο, και από τους πρωταγωνιστές της άνοδου της ομάδας στην Γ’ Εθνική κατηγορία το 2001-2002, για 1η φορά στην ιστορία της.  Η ομάδα του Ερμή, την 1η χρονιά του Χαντζή ως προπονητή, θα καταλάβει την 3η θέση.

Την περίοδο 2009-2010  η ομάδα του Ερμή, θα φτάσει στον τελικό με τον Γ. Σ Χαλκίδας, και με μειονέκτημα έδρας και με 0-2 έως τότε, θα ηττηθεί στο 3ο παιχνίδι, με την ομάδα της Χαλκίδας, να ανακηρύσεται πρωταθλήτρια.

Την περίοδο 2010-2011, με μεταγραφές τους Σολωμονίδη Παναγιώτη αθλητή με πολύ σημαντική καριέρα αγωνιζόμενος σε πολλές ομάδες, τον Αία Ταύρου, Κορόϊοβο Αμαλιάδος, Απόλλων Ν. Σμύρνης, με κορυφαίες τα Άνω Λιόσια και το Ρέθυμνο στην Α’2 Εθνική κατηγορία, του Νίκου Παπαγιαννόπουλου στους Θρακομακεδόνες και σε πολλές ομάδες της Αθήνας, του Αντώνη Αγγελή, και με τον Νίκο Καπελέρη, θα τερματίσει στην 2η θέση. Στον τελικό, θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Γ.Σ Έσπερου Λαμίας, η οποία θα επικρατήσει, και θα πάρει το εισιτήριο της Γ΄ Εθνικής.

Το ρόστερ της περιόδου 2010-2011. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι : Χαντζής (παίκτης και προπονητής, Παπαγιαννόπουλος, Αγγελής Καπελέρης, Κολοβός, Σολωμονίδης, και κάτω από αριστερά οι : Φλώτσιος, Μουμτζής Π., Μουμτζής Μ., Μπίτζιος, Κουτής, και Χαρίσης.

Την περίοδο 2011-2012, με παίκτη προπονητή τον Ηλία Χαντζή, και με μεταγραφές τους Σωτήρη Χατζηστάμου από τον Γ.Σ Χαλκίδας (αναδείχθηκε δύο χρονιές πρώτος σκόρερ στην Γ’ Εθνική), παίκτης και του Γ.Σ.Αυλίδας, και τον Νίκο Παπαγιαννόπουλο, πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία.

Θα τερματίσει στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην 3η θέση, και θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Α.Ο Κύμης στον ημιτελικό, με τις δύο ομάδες να ξεκινούν μεταφέροντας από μία νίκη και μία ήττα, από την προηγούμενη φάση. Στα play off, θα ηττηθεί εκτός έδρας με 84-67, και θα κερδίσει στον 4ο αγώνα στο Σχηματάρι, με 83-82. Με τον τελευταίο αγώνα στην έδρα της Κύμης, και αυτός ο τελικός, θα έχει δραματικό φινάλε. Με το παιχνίδι να λήγει ισόπαλο και να οδηγείται στην παράταση, θα κριθεί με τρίποντο του Τσίτση (παίκτης της Α.Ο Κύμης), στο τελευταίο δευτερόλεπτο, θα γνωρίσει την ήττα με 76-73, και η ομάδα του Σχηματαρίου, θα μείνει εκτός τελικών.

Την περίοδο 2012-2013, ο Ερμής θα τερματίσει στην 7η θέση, με την ομάδα του Γ.Σ Κύμης, να ανακηρύσεται πρωταθλήτρια Α΄ ΕΣΚΑΣΕ.

Την περίοδο 2013-2014, νέα διοίκηση θα προκύψει στον Ερμή. Πρόεδρος είναι ο  Θάνος Καμινιώτης,  και θα προστεθούν οι : Φάνης Κορλός, Ηλίας Λαθήρας, Σωτήρης Λιάπης, Φάνης Φλώτσιος, Ταξιάρχης Παπακυριακού, Κώστας Αργυρός, μαζί με τους Κανέλλο, Κικίδη, Λυμπέρη, και Δημαντώνη.

Προπονητής της ομάδας του Ερμή καθώς και παίκτης, συνεχίζει να είναι ο Ηλίας Χαντζής. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Στεφάνου, Βαινά, Κικίδη, Κολοβό, Κώνστα, Φλώτσιο, Χαντζή, Βαϊνά, Καπελέρη Άγγ., Τουλουμτζή, Σολωμονίδη, Κουτή, Κουρουνάρχη. Η ομάδα θα τερματίσει στην 5η θέση, με την ομάδα του Κάδμου να ανακηρύσεται πρωταθλήτρια.

Το ρόστερ της περιόδου 2013-2014. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι : Μούτσιος, Γιαννάκης Θ., Τσουφλίδης, Κολοβός, Τουλουμτζής, Κικίδης, Κουρουνάρχης, Καπελέρης Άγγ., Γιαννάκης Θ., και κάτω από αριστερά οι : Χαντζής, Κουτής, Βαϊνάς, Ντάλλης, Σολωμονίδης, Κώνστας, και Κωτσόπουλος.

Την περίοδο 2014-2015, Με προπονητή τον Χαντζή και παίκτες τους: Παρασκευά , Κουτσογιάννη, Κικίδη,  Χαρίση, Βαινά, Κωνσταντούρα, Κώνστα, Φλώτσιο, Στεφάνου, Σιλβέστρου, Σολωμονίδη, Γυφτονικολό και  Νάκη, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή αγωνιστική χρονιά, με 16 νίκες και μόλις 2 ήττες σε 18 αγώνες στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, θα κατακτήσει την πρώτη θέση!

Στα play off, θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Άρη Θήβας. Με δύο νίκες από την κανονική περίοδο, χρειάστηκε μόνο μία επιπλέον (65-62) για να περάσει στον τελικό. Εκεί, θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Έσπερου Λαμίας. Έχοντας από μία νίκη στην κανονική περίοδο, η ομάδα της Λαμίας θα καταφέρει να ανατρέψει τα προγνωστικά καθώς και το πλεονέκτημα έδρας που διατηρούσε ο Ερμής, και με δύο διαδοχικές νίκες (67-65, 82-85), θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια, και θα είναι η ομάδα που θα πανηγυρίσει την άνοδο, στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.

Την περίοδο 2015-2016, Προπονητής αναλαμβάνει ο Γιάννης Τσαούσης, με θητεία στο προπονητικό team της ΑΓΕΧ  με Αγγέλου, και αργότερα των Μίσσα και Τζούροβιτς, και πρώτος προπονητής πλέον στα  Ψαχνά, Λιβαδειά, και Α.Ε.Ε Παναγίτσας στην Γ’ Εθνική. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Κουτή, Σιλβέστρου,  Κοσμετάτο, Βαϊνά, Κολοβό, Κώνστα, Φλώτσιο, Κωνσταντούρα, Μουλά, Βλάχο, Γυφτονικολό, και Σπανό.

Ο Ερμής συμμετέχει εκ νέου στο Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας, καταλαμβάνοντας την 2η θέση  της βαθμολογίας, πίσω από τον πρωτοπόρο Λοκρό Αταλάντης, με 18 νίκες και 4 ήττες.

Στην σειρά των τελικών, και αφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο της πολύ μαχητικής την χρονιά εκείνη της  ομάδας του Γ.Σ Αυλίδας, (χρειάστηκε τρίτο παιχνίδι με νίκη 82-57), θα διεκδικήσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική απέναντι στην ομάδα του Λοκρού, με τις δύο ομάδες, να μεταφέρουν από μία νίκη.

Στο πρώτο παιχνίδι στην Αταλάντη, η γηπεδούχος ομάδα θα επικρατήσει με σκορ 87-74, παίρνοντας το προβάδισμα. Στον 2ο αγώνα μέσα στο Σχηματάρι η πολύ δυνατή ομάδα του Λοκρού, θα επικρατήσει με σκορ 61-72, παίρνοντας το πολυπόθητο εισιτήριο ανόδου, για την Γ’ Εθνική κατηγορία.

Περίοδος 2015-2016 με την ομάδα του Γιάννη Τσαούση. Διακρίνονται δεύτερος από αριστερά, οι: Κολοβός, Σπανός, Συλβέστρου, Φλώτσιος, Κοσμετάτος, Κώνστας, Κουτής, Μουλάς, Βλάχος, Βαινάς, Νάκης, Γυφτονικολός, Κωνσταντούρας, Ζορμπάνος.      

Την ίδια αγωνιστική περίοδο,του 2015-2016, είναι και η χρυσή χρονιά των εφήβων, για την ομάδα του Ερμή. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι έφηβοι του Ερμή, θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα, και μάλιστα αήττητοι, σε όλη την διάρκειά του.

Η πρωταθλήτρια ομάδα των εφήβων, την περίοδο 2015-2016, με προπονητή τον Γιάννη Τσαούση. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά, οι: Μουλάς Γιώργος, Νάκης Γιώργος, Τζελάς Δημήτρης, Εμμανουηλίδης Τάσος, Κοσμετάτος Γεράσιμος, Βεζυργιάννης Κώστας. Κάτω από αριστερά οι : Τζόλος, Σαράφογλου Γιάννης, Χρήστου Θοδωρής, Ριζάκης, Ιάσωνας Ντάνι, Ζορμπάνος Βαγγέλης, και οι Κικίδης, Κώνστας, και Καμινιώτης.

Πρώτη άνοδος στη Β’ Εθνική!

Την περίοδο 2019-2020, θα είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που θα αγωνιστεί στην Γ’ Εθνική κατηγορία, και θα συνοδευτεί με μία ακόμα ιστορική άνοδο, και για πρώτη τη φορά, στην Β’ Εθνική!

Προπονητής ο Νίκος Οικονόμου, βοηθός ο Κώστας Σίσκος, και ρόστερ τους: Καρακωνσταντάκη, Γκοντόπουλο, Σακελλαράκη, Μιχαήλ, Γεωργίου, Κοπακάκη, Χάλιο, Κουλούρη, Σιδέρη, Δημητριάδη, Γιανναλέτσο, Δέδε.

Στόχος σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας Θεοφάνη Φλώτσιο, «είναι η καθιέρωση στα εθνικά πρωταθλήματα, η δημιουργία μιας πολύ καλής ομάδας, η ενσωμάτωση ανθρώπων που να αγαπούν το μπάσκετ, και με την καλή πορεία της να αγκαλιαστεί από την βιομηχανία της περιοχής.

Με προσωπική μου πρωτοβουλία προσεγγίστηκε και προσφέρει ο κ. Καφρίτσας ως χορηγός της ομάδας, ένας άνθρωπος ο οποίος λατρεύει το μπάσκετ, και συνεισφέρει μάλιστα, χωρίς να είναι στο Δ.Σ. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος τυγχάνει και κουμπάρος μου, και με την προσωπική του γνωριμία με τον Νίκο Οικονόμου, τον έφερε προπονητή της ομάδος.Χωρίς την παρουσία του δεν θα υπήρχε ομάδα στο επίπεδο αυτό, του είμαι αιώνια ευγνώμων.

Στόχος επίσης, να αναπτυχθούν και τα τμήματα υποδομής και ακαδημιών, από 45 που ξεκινήσαμε αριθμούν σήμερα 110 (σ.σ 2020), με σκοπό την επάνδρωση μελλοντικά του αντρικού τμήματος, υπό την επίβλεψη του κ. Οικονόμου. Τέλος, τεράστια επιτυχία αποτελεί η επιλογή τους, στις 50 καλύτερες της Ελλάδας, με ποιοτικά και ποσοτικά  κριτήρια του  ΟΠΑΠ, η οποία και συνοδεύεται με ασφάλιση αθλητών, και υποστήριξη σε τεχνογνωσία».  

O Νίκος Οικονόμου, μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στο χώρο του μπάσκετ, με τεράστια καριέρα και τίτλους, και με κορυφαία διάκριση την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό το 1996 και συμπαίκτες θρύλους όπως ο Ντομινίκ Γουίλκινς (ο κορυφαίος αμερικανός παίκτης που έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα), και με την Εθνική ομάδα (Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας).

Ο προπονητής του Ερμή Σχηματαρίου, Νίκος Οικονόμου αριστερά, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του το 1996 με τον Παναθηναϊκό, αυτήν της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Σε δηλώσεις του, πριν την τότε διακοπή του πρωταθλήματος, ο Νίκος Οικονόμου είχε αναφέρει: «Η δημιουργία σε υψηλό επίπεδο ομάδος εκτός επαρχίας, αποτελεί μία δύσκολη υπόθεση, και δεν αρκεί μόνο η θέληση.

Ο διοικητικός παράγοντας, όπως για κάθε σύλλογο, έτσι και για την δική μας ομάδα, είναι σημαντικό στοιχείο, οι άνθρωποι του Συλλόγου καθημερινά μοχθούν για να εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας της ομάδας.

Το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, με πολλά και μακρινά ταξίδια στον Βόρειο όμιλο στον οποίο φέτος αγωνιζόμαστε, και με σημαντικό κόστος μετακινήσεων. Διαθέτουμε ένα ανταγωνιστικό ρόστερ  επτά αθλητών με εμπειρία, και με ελλείψεις όπως κ όλες οι ομάδες.

Η άνοδος για μένα, δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όλοι οι αθλητές να απολαμβάνουν καθημερινά αυτό που κάνουν, να μην έχουμε απώλειες κυρίως σε έμπειρους παίκτες, και να έχουν υγεία, ειδικά αυτή την χρονιά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας.

Πέρσι ανέλαβα τις ακαδημίες, χρειάζεται οπωσδήποτε βοήθεια από το τοπικό στοιχείο, ελπίζω τα επόμενα χρόνια να το έχουμε. Βασίζομαι 100% σε αυτές, και θέλω τα παιδιά να είναι χαρούμενα, να έχουν αρχές στο μπάσκετ και στην ζωή τους, και να δείχνουν ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους.

Θεωρώ επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό, οι προπονητές να έχουν διπλώματα.Τα παιδιά σε σχέση με πέρσι έχουν διπλασιαστεί, και τα παραπάνω θα συνδυάζονται και με το πρόγραμμα του ΟΠΑΠ, στο οποίο ο Ερμής Σχηματαρίου έχει επιλεχθεί να συμμετέχει.     

Στο Σχηματάρι με έχουν αγκαλιάσει, και ήρθα με σκοπό να προσφέρω στο Σύλλογο. Νιώθω την αγάπη του κόσμου, η κοινωνία της περιοχής με έχει αποδεχτεί, είμαι καθημερινά  πολλές ώρες, αισθάνομαι και λειτουργώ ως μέλος αυτής, ακόμα, και για τις καθημερινές μου υποχρεώσεις».

Καταλαμβάνοντας την 2η θέση πίσω από την ομάδα του ζωγράφου πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα, με 10 νίκες και 7 ήττες, και σημειώνοντας θριαμβευτικό διπλό στη Χίο, επικρατώντας του ΒΑΟΛ Χίου με 59-64, στο τελευταίο αγώνα πριν την διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας, θα ανέβει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Β΄ Εθνική, με προπονητή τον Νίκο Οικονόμου, και βοηθό τον Κώστα Σίσκο, και με κορυφαίο παίκτη της συνάντησης, τον Δημητριάδη με 26 (2) πόντους.

Διατηρώντας το προβάδισμα έως το 35′ (44-55′), και διαφορά 3 πόντων 30” πριν την λήξη του αγώνα, θα φτάσει στην πολύ μεγάλη νίκη με 59-64, που θα τον οδηγήσει στην Β’ Εθνική κατηγορία!

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 31-26 (ημίχρονο), 39-49, 59-64.

Η σύνθεση του αγώνα: Καρακωνσταντάκης 4, Γκοντόπουλος 16 (3), Σακελλαράκης, Μιχαήλ, Γεωργίου 6 (2), Κοπακάκης, Χάλιος 6, Κουλούρης 6 (2), Σιδέρης, Δημητριάδης 26 (2).

Η ομάδα που οδήγησε στην άνοδο για πρώτη φορά στην Β’ Εθνική κατηγορία, την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά, οι: Χάλιος, Σιδέρης, Γιανναλέτσος, Σακελλαράκης, Δημητριάδης, και κάτω από αριστερά, οι Καρακωνσταντάκης, Κουλούρης, Κοπακάκης, Κοντόπουλος, Δέδες, Γεωργίου, Μιχαήλ.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, ευρισκόμενος πάντα κοντά στις ομάδες και στην στήριξη τους, με τον πρόεδρο του Ερμή Σχηματαρίου, Φάνη Φλώτσιο, συνεχάρη την ομάδα, για την ιστορική της άνοδο, στην Β’ Εθνική  Κατηγορία.

Το ρόστερ 2020-2021: Αθλητές με εμπειρία, και ανόδους σε Εθνικές κατηγορίες, οι παίκτες που αποτελούν το φετινό ρόστερ της ομάδας: Μπακέας Γιώργος, Παστήρας Κωνσταντίνος, Λούκας  Γιάννης, Χατζηγιαννάκης Παναγιώτης, Κυριακόπουλος Ιωάννης, Χάλιος Νίκος, Δημητριάδης Τάσος, Βεσκούκης Σάκης, Ζαρμακούπης Λευτέρης, Καλαμπάκας  Δ., Ευαγγελούλης  Ετεοκλής, Βάτσιος Βύρωνας και Βάτσιος Αλέξανδρος.

Μέχρι να διακοπεί το πρωτάθλημα εκ νέου εξαιτίας της πανδημίας, με τον Νίκο Οικονόμου προπονητή της ανόδου και γυμναστή τον Θοδωρή Πάντο, η ομάδα του Ερμή θα αγωνιστεί σε ένα μόλις αγώνα, κρατώντας το προβάδισμα καθ’όλη την διάρκειά του, και με πρωταγωνιστή τον Δημητριάδη με 27 (2) πόντους, θα πετύχει μια μεγάλη ιστορική εκτός έδρας νίκη με 61-72, την πρώτη στην ιστορία του Συλλόγου στην Β’ Εθνική, απέναντι στην ομάδα των Μαχητών Πεύκης.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 13-21, 29-40 (ημίχρονο), 46-54, 61-72.

Η σύνθεση του αγώνα: Κυριακόπουλος 6 (1), Βάτσιος Α., Παστήρας, Καλαμπάκας 5 (1), Χατζηγιαννάκης, Βάστιος Β., Βεσκούκης 16 (2), Ευαγγελούδης 2, Δημητριάδης 27 (2), Μπακέας 11 (3), Λούκας, Ζαρμακούπης 5 (1).

«Κάνουμε πράξη τα όνειρά μας». Μία φράση που αντικατοπτρίζει πλήρως τη σύγχρονη ιστορία μας και “στολίζει” το παρελθόν μας. Η ιστορία μας ξεκινάει από το 1985, μέσα από μία ιδέα του οκτώ φορές πρωταθλητή στίβου μεσαίων αποστάσεων στα 800 και 400 μέτρα με τα χρώματα του Πανιωνίου, του Ευάγγελου Δεπάστα, με αντίστοιχο αριθμό κατάρριψης πανελληνίων ρεκόρ, δύο φορές βαλκανιονίκη στα 800 και 1.500 μέτρα με κατάρριψη πανελληνίων ρεκόρ το 1957, κατάκτηση τριών χάλκινων μεταλλίων σε Μεσογειακούς αγώνες, συμμετοχή στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου το 1954 και 1958, στις Ολυμπιάδες της Μελβούρνης το 1957 και Ρώμης το 1960 με τα ελληνικά χρώματα, επικρατώντας στο γεμάτο από 70.000 και πλέον φιλάθλους Καλλιμάρμαροστάδιο στην συνάντηση των εθνικών ομάδων Ελλάδας-Αμερικής, του Ολυμπιονίκη του 1956 στη Μελβούρνη Αμερικανού Τομ Κούρτνευ στα 800μ, και κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ λίγες μόλις ημέρες πριν στην απόσταση αυτή, και έχοντας αναδειχθεί, κορυφαίος Έλληνας αθλητής το 1957, από τον σύνδεσμο Αθλητικού τύπου.

Στις διακρίσεις του σπουδαίου αυτού αθλητή, συμπεριλαμβάνονται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος (παράσημο της Ελλάδος που απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σημαντικές προσωπικότητες), και ο Χρυσός Σταυρός πρωταθλητών του Πανιωνίου (ανώτατη τιμητική διάκριση, αθλητών, που διακρίνονται ιδιαίτερα).

0-z3U0gSvE5-transformed

O Eυάγγελος Δεπάστας, με το Νο 155, κατά την διάρκεια αγώνων στίβου.

Η προσπάθειά του, είναι να συνδέσει το Σχηματάρι, με τον κλασικό αθλητισμό, και την διοργάνωση αγώνων ανωμάλων δρόμων. Όνειρό του επίσης, στον τόπο καταγωγής της συζύγου του, η δημιουργία αθλητικού κέντρου για τους νέους της περιοχής, κάτι που θα γίνει πραγματικότητα το 2006, φέροντας και το όνομά του. Είναι το ανοικτό, καταπληκτικό στάδιο στίβου, με την ονομασία ‘’ Ευάγγελος Δεπάστας’’, το οποίο και θα φιλοξενήσει, εκτός των πολλών άλλων διοργανώσεων, τους Βαλκανικούς αγώνες στίβου Εφήβων-Νεανίδων, το Σεπτέμβριο του 2009.

Το πρώτο συμβούλιο που θα συγκροτήσει το Σύλλογο, αποτελεί ταυτόχρονα και τα ιδρυτικά του μέλη, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Δεπάστα.

Η παρουσία του Ευάγγελου Δεπάστα, ο οποίος γεννήθηκε το 1932 και απεβίωσε το 2009, εστιάζεται την περίοδο 1985-1988, εμπνέοντας την τοπική κοινωνία, διαμορφώνοντας την αθλητική διαδρομή της περιοχής του Σχηματαρίου, και αφήνοντας πίσω του, μία σοβαρή παρακαταθήκη αθλητικής υποδομής και ιστορίας, για τα επόμενα χρόνια.Το 1988, θα είναι η χρονιά που θα αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, και με τον σύλλογο, να μένει προσωρινά ανενεργός. Το 2007, θα επανιδρύσει τον Γυμναστικό Σύλλογο Ερμή Σχηματαρίου στα τμήματα στίβου, του οποίου ήταν, επίτιμος πρόεδρος.

Από το 1990, πρόεδρος αρχικά και για τρεις μήνες θα είναι ο Σαμουρέλης Σάκης, και στην συνέχεια ο Μιχάλης Καπάκας, και στην Διοίκηση θα συμμετέχουν ο Χαράλαμπος Τσιούτας, ο Μιχάλης Μανιδάκης, για ένα χρόνο ο Γιώργος Καπάζογλου, και από το 1992 οι Χρήστος Κικίδης, Αντώνης Κανέλλος, και η ομάδα θα αγωνιστεί, στο πρωτάθλημα της Β΄ΕΣΚΑΣΕ.

Ο Μιχάλης Καπάκας, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη που συγκρότησαν τον Ερμή, με κομβική παρουσία στην αρχική του μορφή, αλλά και την σημερινή του υπόσταση. Από τους βασικότερους, και καθοριστικούς παράγοντες της εποχής εκείνης, αποτέλεσε την εγγύηση για την επιβίωση του Συλλόγου και την εξασφάλιση της λειτουργίας του, για την μετάβαση στα επόμενα χρόνια. Έχει διατελέσει επίσης, και πρόεδρος του Συλλόγου “Εθελοντικές Δυνάμεις Σχηματαρίου”.

Μία τυχαία συνάντηση του Γιάννη Τρίκα με τον Θωμά Αγρογιάννη, θα αποτελέσει την αφορμή, να συνδέσει το όνομά του, άρρηκτα, με την ομάδα του Ερμή Σχηματαρίου.

Ο Θωμάς Αγρογιάννης, δεν θα είναι απλά ένας από τους προπονητές που διετέλεσαν στον Ερμή. Θα είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές στην ιστορία του, ένας από τους λόγους, για τον οποίο ο σύλλογος υφίσταται έως σήμερα, και καθίσταται, από τις πιο γνώριμες φυσιογνωμίες εκείνης της εποχής.

Για όσους τον γνώρισαν, έζησαν, και συνεργάστηκαν μαζί του, ο τρόπος που λειτούργησε εκείνα τα πολύ δύσκολα, αλλά και τόσο όμορφα χρόνια, μοναδικός. Στην κυριολεξία, το ανοικτό τότε γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο δημοτικό σχολείο, έσφυζε από ζωή, έχοντας γίνει το δεύτερο σπίτι του, προπονώντας κάθε είδους τμήμα.

Αντρικό, γυναικείο, εφηβικό, παιδικό, δεν υπήρχε τμήμα που να μην συνοδεύεται από την παρουσία του, και τις περισσότερες φορές με όλη την οικογένειά του, την γυναίκα του, και τα τέσσερά του παιδιά, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, και η οποία ήταν τότε πραγματικά, συγκινητική.

Η χαρακτηριστική του φωνή, ακόμα ακούγεται στο προαύλιο του τσιμεντένιου γηπέδου, του 2ου δημοτικού σχολείου.

2

Φωτογραφία ρετρό της εποχής, στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, με παιδιά αγόρια και κορίτσια, αποτέλεσμα, της μεγάλης τότε, προσπάθειάς του.

6

Φωτογραφία ρετρό, με προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη, και τον Χρήστο Κικίδη δεξιά. Η ομάδα του 1995-1996: Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι : Γιώργος Γιαννάκης, Χρήστος Σαμουρέλης, Δημήτρης Σελέκος, Τάκης Κικίδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Θωμάς Νάτσας, Σταύρος Σκλιάς, και κάτω από αριστερά οι : Βαγγέλης Νικολάου, Γιώργος Στάμου, Γιώτης Ντάλης, Δημήτρης Λαδάς, Σωτήρης Κώνστας, Κώστας Γκανιάς, Παρασκευάς Γεωργίου, και Κώστας Παναγιωτόπουλος.

Το 1996-1997 με πρόεδρο τον Βαζούρα Χρήστο, και στην διοίκηση εκτός των Κικίδη, Κανέλλο και τον Σαμουρέλη Σάκη, θα καταλάβει την 8η, θέση, με προπονητή τον Βασίλη Μπρατσιάκου.

Το 1997-1998, με τον Χρήστο Αλεξίου προπονητή, ο Ερμής θα αποκτήσει με μεταγραφή από την ομάδα της Αρτάκης, έναν από τους καλύτερους παίκτες στην θέση 5, τον Γιώργο Γυφτονικολό, πραγματοποιώντας τα επόμενα χρόνια σημαντική καριέρα, ένας παίκτης καταλύτης, για κάθε ομάδα στην οποία θα αγωνιστεί.

Με τον Κωστάκη επίσης και τον Χρήστο Γαλάνη στο δυναμικό, καθώς και τους Κώνστα, Κικίδη, Φλώτσιο, Καραμαλέγκο, Σελέκο Δημήτρη, ο Ερμής θα τερματίσει στην δεύτερη θέση, με την άνοδο να πραγματοποιεί η ομάδα της Μαλεσίνας των Παπαμάρκου, και Γκυζόγιαννη Σωκράτη, και Ανδρόνικου.

Την περίοδο 1998-2000, είναι η στιγμή, την διοίκηση να αναλάβουν δύο άνθρωποι, οι οποίοι θα αποτελέσουν έως και σήμερα, την ζωντανή ιστορία του Συλλόγου, και μαζί τους, ο Κώστας Λυμπέρης.

Ο Χρήστος Κικίδης αναλαμβάνει πρόεδρος, και μαζί με τον Αντώνη Κανέλλο λίγο αργότερα, θα γράψουν την δική τους ιστορία. Η προσφορά τους, ανεκτίμητη. Δύο προσωπικότητες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, διαφορετικούς ρόλους, και οι οποίοι συγκαταλέγονται σε αυτούς που ο σύλλογος, οφείλει την ύπαρξή του, και με την παρουσία τους να αποτελεί εγγύηση, για την συνέχιση της πορείας του.

Ο Χρήστος Κικίδης, είναι η ψυχή του Συλλόγου, είναι αυτός που θα αφιερώσει απίστευτο προσωπικό χρόνο, θα φροντίσει για την ενίσχυσή του, και θα εργαστεί για την ομαλή λειτουργία της ομάδας. Η αγάπη του για τον Σύλλογο, θα τον συνδέσει άμεσα με την ομάδα του Ερμή, για πολλά χρόνια.

Για αρκετά χρόνια επίσης, θα είναι ο υπεύθυνος για την φροντίδα και την άριστη εικόνα του καταπληκτικού κλειστού γηπέδου μπάσκετ, που κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2001.

Ο Αντώνης Κανέλλος, συγκαταλέγεται επίσης, στους κορυφαίους παράγοντες της Στερεάς Ελλάδας. Έχει διατελέσει οκτώ χρόνια πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, καθώς και αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου. Συμμετέχει επίσης στην διοργανώτρια αρχή (ΕΣΚΑΣΕ)  για δώδεκα  χρόνια συνολικά, και τα τρία τελευταία ως αντιπρόεδρος. Για όλους όσους γνωρίζουν τον Αντώνη Κανέλλο, η προσφορά του κρίνεται αθόρυβη, αλλά άκρως αποτελεσματική.

Την χρονιά 1998-1999, με προπονητή τον Γιώργο Κοκκίνη, και με την προσθήκη του Φώτη Πιτσιλιώνη, και Μαρινάκη, πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία, καταλαμβάνοντας την 2η θέση στην Α΄ΕΣΚΑΣΕ. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Γ.Σ Λαμίας.

7

Η ομάδα του 1998-1999: Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι :Καραμαλέγκος, Γυφτονικολός, Κικίδης, Φλώτσιος, και κάτω από αριστερά οι : Κώνστας, Μαρινάκης, Κωστάκης, Σελέκος, Αλί Χασάν, με τον πρόεδρο Χρήστο Κικίδη αριστερά, και τον Κώστα Λυμπέρη δεξιά.

Πρώτη άνοδος στη Γ’ Εθνική

Η αγωνιστική περίοδος 2001-2002, είναι μια σπουδαία χρονιά, πραγματικά ορόσημο, για τον Ερμή Σχηματαρίου.

Χωρίς αμφιβολία, αποτελεί σίγουρα μια από τις καλύτερες τις ιστορίας του, και για πολλούς, η κορυφαία. Είναι η χρονιά που η ομάδα ουσιαστικά, αλλάζει σελίδα, και με την ολοκλήρωση του κλειστού της γηπέδου, επίπεδο.

Το συστατικό εκείνης της καταπληκτικής σε όλα τα επίπεδα χρονιάς;

Βασικά η συγκρότηση Διοίκησης, η οποία θα βασίζεται σε ένα συνδυασμό έμπειρων παραγόντων, με αθλητές που αγωνίζονταν τα προηγούμενα χρόνια στον Ερμή, ενσωματώνοντας τεχνικά χαρακτηριστικά, και στοιχεία, που αποδείχθηκαν ικανά να οδηγήσουν την ομάδα εκείνη την χρονιά, με τρόπο ολοκληρωτικό, και με απόλυτη κυριαρχία στην άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, με το ακατάρριπτο ρεκόρ 18-0, στην κανονική περίοδο, και 20-0 συνολικά.

Πρόεδρος της ομάδας θα είναι ο Γιώργος Γιαννάκης. Η διοίκηση αποτελείται επίσης  από τους: Κανέλλο Αντώνη, Κικίδη Χρήστο, Τσιώλη Σπύρο, Δημαντώνη Σπύρο, Σιαμπάνη Βαγγέλη, Βουλτσινό Κώστα.

Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2001, οι παράγοντες του Ερμή, έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες. Αναζήτηση ικανού και έμπειρου προπονητή, παίκτες αξιόλογους, και οι εργασίες στο κλειστό γήπεδο να είναι σε εξέλιξη, με άγνωστη έως εκείνη την περίοδο, την αποπεράτωσή του. Οι δυσκολίες είναι πολλές, η διάθεση όμως των ανθρώπων της διοίκησης του Ερμή, να οργανώσουν την ομάδα, είναι μεγάλη.

Για την θέση του προπονητή, θα επιλεγεί ο Σωτήρης Γερμανός, με βοηθό τον Βαγγέλη Σιαμπάνη (αθλητή του Ερμή το 2000-2001, και από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας της φοβερής ομάδας του 2001-2002, κοντά στην ομάδα ακόμα και όταν δεν αγωνιζόταν στον Ερμή, από τα πρώτα μπασκετικά της βήματα το 1989, και με πολύ σημαντική την παρουσία του, στα υπέροχα χρόνια της εποχής, του Θωμά Αγρογιάννη).

9

Το ρόστερ εκείνης της τρομερής χρονιάς, 2001-2002. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι : Τσίτσης Γιάννης, Κικίδης Τάκης, Καραγιάννης Αντώνης, Γυφτονικολός Γιώργος, Καραμαλέγκος Γιώργος, Καπελέρης Νίκος, Φλώτσιος Γιώργος. Κάτω από αριστερά οι : Χαντζής Ηλίας, Κώνστας Σωτήρης, Κασιάνης Αλέκος, Παναγιωτόπουλος Στάθης, Κολοβός Ηλίας, και Ισμαήλ Αλί. Απουσιάζουν οι : Ζαρογκίκας Σωτήρης, Χρήστου Θανάσης. Προπονητής, ο Σωτήρης Γερμανός.

Την προσπάθεια των ανθρώπων του Ερμή, αγκαλιάζει στην κυριολεξία ολόκληρη η κοινωνία του Σχηματαρίου, η οποία και κινείται, στους ρυθμούς της ομάδας μπάσκετ.

Στο Σχηματάρι, έχει αναπτυχθεί εκείνη την περίοδο, έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, και η δυναμική της περιοχής εκείνη την εποχή, μεγάλη. Σημαντικότατος αρωγός της προσπάθειας όπως ήταν, και είναι πάντα, ο Δήμος Σχηματαρίου, με Δήμαρχο τον κ. Βαγγέλη Γεωργίου (από το 1995 έως το 2014).               Οικονομική ενίσχυση, βοήθεια για χορηγίες από επιχειρήσεις και καταστήματα της περιοχής, παροχή βοήθειας ακόμα και για τις μετακινήσεις της ομάδας, και δίνοντας λύσεις, σε κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.

Το κλειστό γήπεδο τέλος, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, χωρητικότητας 400 και επιπλέον θέσεων, ολοκληρώνεται λίγο πρίν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ακόμη και σήμερα, θεωρείται ένα από τα κορυφαία κλειστά γήπεδα της Στερεάς Ελλάδας, και όχι μόνο. Με μόνιμη την παρουσία υπαλλήλου (αρχικά με τον Χρήστο Κικίδη και τα τελευταία χρόνια τον Λάμπρο Χάνη), για την καθημερινή φροντίδα του γηπέδου, αίθουσα με βάρη, με θέρμανση και κλιματισμό, με τελευταία σημαντική επένδυση, την εγκατάσταση συστήματος ψύξης θέρμανσης το 2017, που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του σημερινού Δημάρχου Τανάγρας, κ. Βασίλη Περγάλια (από το 2015, έως και σήμερα).

Λόγοι σοβαροί, και συνθήκες κατάλληλες για να εργαστούν προπονητές, αθλητές, να φιλοξενήσει φιλάθλους, και παράλληλα κάθε άλλου είδους εκδηλώσεις και δραστηριότητες, αθλητικές και πολιτιστικές.

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει, και η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Γερμανού, κερδίζει κάθε παιχνίδι εντός και εκτός έδρας, βγάζοντας το ταλέντο οι υψηλού επιπέδου παίκτες της. Φίλαθλοι κάθε ηλικίας, οικογένειες και παιδιά, γεμίζουν το γήπεδο στα εντός έδρας παιχνίδια, βοηθάνε, και εμψυχώνουν με τον τρόπο τους την ομάδα. Φτάνοντας στα play off, η ομάδα του Ερμή, θα ξεπεράσει εύκολα την αντίσταση της Ιτέας με σκόρ 96-50, στον ημιτελικό, πραγματοποιώντας το 3-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Σε έναν από τους καλύτερους τελικούς της τελευταίας 20ετίας στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΣΕ, θα αντιμετωπίσει την πολύ ισχυρή ομάδα του Γ.Σ Κάδμου, και με το πλεονέκτημα έδρας με 2-0 από την κανονική περίοδο (55-63 στον πρώτο γύρο, και 81-73 στον δεύτερο).

Ο Κάδμος, έχοντας στην σύνθεσή του  παίκτες με μεγάλη εμπειρία και ταλέντο όπως οι Νίκος Δεληνικόλας, Αποστόλης Αναστασίου, και Γιώργος Γιαννόπουλος, στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος θα χαρακτηρίζεται ως το φαβορί για την άνοδο.

Η δυναμική της ομάδας όμως είναι τέτοια, που για την ομάδα του Κάδμου, δεν θα αποδειχτεί αρκετή, ούτε η ενίσχυση  ένα μήνα πριν τα play off του Γεράσιμου Τζάκη, παίκτη του ΠΑΟΚ για ένα χρόνο (1987-1988) στη θέση του πλέι μέικερ, και για οκτώ χρόνια (1989-1996) του Απόλλων Πάτρας, και έχοντας διατελέσει διεθνής, με την Εθνικής Ρουμανίας. Το αρχικό φαβορί του πρωταθλήματος, θα υποκύψει στην ανωτερότητα του Ερμή.

Ο τελικός, στο κλειστό του Σχηματαρίου, σε μία συγκλονιστική βραδιά και μία ατμόσφαιρα, που την θυμούνται και δεν την λησμονούν όσοι την έζησαν, θα αποτελέσει ημέρα γιορτής για την περιοχή. Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς, παρόμοιο τελικό στην κατηγορία αυτή, που να ανέπτυξε την ποιότητα παιχνιδιού που προσέφερε ο Ερμής Σχηματαρίου, αναλογιζόμενοι το μέγεθος του αντιπάλου, εκείνο το βράδυ.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο που δεν έπεφτε καρφίτσα, ο Ερμής Σχηματαρίου θα εμφανιστεί πανέτοιμος αγωνιστικά και ψυχολογικά στο γήπεδο, και με ‘’σπασμένα φρένα’’, θα κερδίσει την ιστορική ομάδα του Κάδμου με 105-89, με φανταστική απόδοση όλων όσων έπαιξαν, και έχοντας σε δαιμονιώδη φόρμα επιθετικά τους Χαντζή (αναδείχθηκε 1ος σκόρερ της κατηγορίας) με 30 πόντους και 5 τρίποντα, Κώνστα με 22 πόντους και 3 τρίποντα (τους 20 στο πρώτο ημίχρονο!), Καπελέρη με 17, Φλώτσιο 12, και Καραγιάννη 11, και αμυντικά εξαιρετικούς τους Καπελέρη, Γυφτονικολό και Καραγιάννη, θα αναδειχθεί πρωταθλητής, και θα εξασφαλίσει την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και ατμόσφαιρα, που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.

Χαρακτηριστικό εκείνης της μοναδικής χρονιάς, των πέντε παικτών σχεδόν σε κάθε παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων, κάτι που συνέβει και στον τελικό. Από την ομάδα του Κάδμου, εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του Γιαννόπουλου με 23 πόντους, και πολύ καλή του Χαρατσή με 25 (1).

10

Παίκτες προπονητές και παράγοντες του Ερμή, με τον Δήμαρχο Σχηματαρίου κ. Βαγγέλη Γεωργίου, στο κατάμεστο κλειστό του Σχηματαρίου. Κορυφαίες στιγμές για τους πρωταθλητές, πανηγυρίζουν την 1η άνοδο στην ιστορία της στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, το 2001-2002.

Την περίοδο 2002-2003 και με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη χρονιά, στην πρώτη παρουσία στην Γ’ Εθνική κατηγορία, η ομάδα διοικητικά, εμφανίζεται ακόμα πιο ενισχυμένη.

Πρόεδρος θα αναλάβει ο Καλαϊτζίδης Σάββας, και στην διοίκηση θα προστεθεί και η Κυρίμη Αρετή. Προπονητής θα είναι ο Σωτήρης Γερμανός, μετά την πολύ πετυχημένη πορεία της ομάδας. Στο πρωτάθλημα, θα παρουσιαστεί με το πληρέστερο ρόστερ που είχε έως τότε. Χρειάστηκαν τέσσερις μεταγραφές για να συμβεί αυτό. Κατσούρης Παναγιώτης, Μπαρούχας Κώστας, Κουτσογιάννης Παναγιώτης, και Γιαννόπουλος Γιώργος από τον Κάδμο, εξαργυρώνοντας την πολύ καλή του εμφάνιση στον τελικό με τον Ερμή.

8 ήττες στις πρώτες 10 αγωνιστικές, και η ανάγκη αλλαγής προπονητή θα φέρει τον Σπύρο Σταθούλη στο Σχηματάρι, προπονητής ταυτόχρονα και του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, ομάδα της Α’2 Εθνικής κατηγορίας. Βοηθοί προπονητή, θα είναι ο Δημήτρης Δαμιανίδης, και ο Βαγγέλης Σιαμπάνης.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, στο πρώτο παιχνίδι, θα επέλθει αλλαγή ψυχολογίας της ομάδας. Με αντίπαλο το πανίσχυρο Παγκράτι και μετέπειτα πρωταθλήτρια της Γ΄ Εθνικής, ο Ερμής χωρίς να χάσει σε όλο το παιχνίδι την πρωτοπορία στο σκόρ (20-14, 44-36, 62-57, 79-76), θα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του με 79-76 στο κλειστό του Σχηματαρίου, και κορυφαίο παίκτη τον Κικίδη στο καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, πετυχαίνοντας 20 πόντους με ένα τρίποντο. Τελικός απολογισμός, 13 νίκες και 13 ήττες, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση, και κατορθώνοντας την χρονιά αυτή να παραμείνει, στο πολύ δύσκολο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Στις 16 Απριλίου 2003, θα γίνουν και τα εγκαίνια του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, σε μία άριστα οργανωμένη από τον Δήμο Σχηματαρίου εκδήλωση, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και διετελέσθει από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδειάς και στα οποία παρέστησαν : O Υφυπουργός Αθλητισμού Γεώργιος Λιάνης ο οποίος και εγκαινίασε το γήπεδο, ο Υφυπουργός Εθνικής άμυνας Λουκάς Αποστολίδης, ο Βουλευτής Βοιωτίας Αλέκος Ακριβάκης, ο Βουλευτής Ν. Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Δήμου, ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Περγαντάς, και ο πρώην Υφυπουργός του Πασόκ κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ευάγγελος Δεπάστας, ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο παλαιός πρωταθλητής της Ελληνορωμαικής πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος, οι οποίοι και τιμήθηκαν για την προσφορά τους, στον Ελληνικό Αθλητισμό.

11

Φωτογραφικό υλικό της εποχής, από τα εγκαίνια του κλειστού γηπέδου από τον κ. Λιάνη, παρουσία του Δημάρχου κ. Βαγγέλη Γεωργίου, και υψηλών προσκεκλημένων.

Το Κύπελλο του πρωταθλητή της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, σε μία καταπληκτική βραδιά, απονεμήθηκε στην αήττητη ομάδα της αγωνιστικής περιόδου 2001-2002  από τον πρόεδρο της ΕΣΚΑΣΕ κ. Μελετίου, και μετάλλια απονεμήθηκαν στην πρωταθλήτρια ομάδα του Ερμή, από τον Δήμαρχο Σχηματαρίου κ. Ευάγγελο Γεωργίου. Τις απονομές, ακολούθησε αγώνας θεάματος μεταξύ της ομάδας του Ερμή και της εθνικής ομάδας Εφήβων για 2 δεκάλεπτα, με σκορ 39-40, καταχειροκροτούμενες από τους φιλάθλους που κατέκλυσαν το γήπεδο.

Την περίοδο 2003-2004, με προπονητή τον Σταθούλη και βοηθό αρχικά τον Αναστασόπουλο από την αρχή του πρωταθλήματος, και παρά τις μεγάλες προσδοκίες και πάλι της ομάδας, και μεταγραφές τους Ζάχαρη, Τσεβά, Γκέρο, και Κορωνιό, υποβιβάζεται στην τοπική κατηγορία, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση με απολογισμό 6 νίκες και 24 ήττες. Τον Σταθούλη θα διαδεχθεί τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος ο Γιώργος Βελισσαράκος με βοηθό τον Χρήστο Χρήστου, όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, δεν θα καταφέρει να κρατηθεί στην κατηγορία, και θα υποβιβαστεί.

Τέταρτη άνοδος στη Γ’ Εθνική

Την περίοδο 2016-2017, πρόεδρος είναι ο  Θάνος Καμινιώτης, και στην Διοίκηση, οι Φάνης Κορλός, Χρήστος Κικίδης, Αντώνης Κανέλλος, Ηλίας Λαθήρας, Σωτήρης Λιάπης, Φάνης Φλώτσιος, Ταξιάρχης Παπακυριακού, Κώστας Αργυρός.

Προπονητής  ο Γιάννης Τσαούσης, με βοηθό τον Παναγιώτη Σολωμονίδη, και ρόστερ οι : Σπανός, Τζελάς, Ξετρίχης,  Γρηγοράκης , Κολοβός,  Κώνστας, Φλώτσιος, Κωνσταντούρας, Αγγελέτος, Κουτής, Γυφτονικολός, Μούντριχας, Κικίδης.

Για την ομάδα του Σχηματαρίου, η χρονιά 2016-2017, θα είναι και η τελευταία έως και σήμερα, στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, και για ακόμα μία φορά, θα ζήσει μεγάλες στιγμές. Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ολοκληρώνει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, βρίσκοντας την ομάδα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Στην διαδικασία των play-offs  και με πλεονέκτημα έδρας, θα αποκλείσει την Παναγίτσα στην σειρά των ημιτελικών, μετρώντας ήδη δύο νίκες από την κανονική περίοδο (67-80 εκτός, 66-57 εντός). Χρειάστηκε μόλις ένα παιχνίδι στο κλειστό του Σχηματαρίου, στο οποίο ο Ερμής επικράτησε με 65-50.

Σε μια συγκλονιστική σειρά τελικών  απέναντι στον Άρη Θήβας, ο Ερμής θα επικρατήσει με 3-2. Οι δύο ομάδες στην κανονική διάρκεια μοιράζονται τις νίκες, και μάλιστα εκτός έδρας (70-82 στη Θήβα, 72-81 στο Σχηματάρι). Στο πρώτο παιχνίδι, ο Ερμής θα επικρατήσει με σκορ 75-67, και ο Άρης θα ισοφαρίσει εντός έδρας με σκόρ 70-57.

Στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο Σχηματαρίου, με τους φιλάθλους να έχουν δημιουργήσει καταπληκτική ατμόσφαιρα, οι παίκτες του Τσαούση, θα ξεφύγουν στο σκορ στο ημίχρονο με 12 πόντους διαφορά (43-31), ακόμα και με 25 πόντους, με την έναρξη της τέταρτης περιόδου (72-47).

Η ομάδα της Θήβας θα αντιδράσει, και κόντρα στην διαφαινόμενη εύκολη ήττα, θα πλησιάσει στους 5 πόντους 1’:30’’ πριν τη λήξη του αγώνα (75-70). Ο Ερμής όμως θα διατηρήσει την διαφορά, με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται στο 78-74, και με κορυφαίους παίκτες τον Φλώτσιο και Γρηγοράκη που σημείωσαν 11 και 14 πόντους αντίστοιχα, θα την οδηγήσουν μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην Γ΄ Εθνική κατηγορία, για 4η φορά, στην ιστορία του Συλλόγου.

19

Παίκτες και κόσμος, με το κύπελλο του πρωταθλητή, και φοβερό παλμό στις εξέδρες!

Την περίοδο 2017-2018, πρόεδρος είναι ο Θάνος Καμινιώτης, στην διοίκηση επίσης οι  Κορλός, Κανέλλος, Λαθήρας, Λιάπης, Φλώτσιος, Παπακυριακού, Βλαχογιάννης, Σαμουρέλης, Ματζιούρας, Κικίδης Χρ., Κικίδης Παν., Σαραϊλής, Παλούκης.

Με προπονητή τον Τσαούση η ομάδα για 4η φορά με παρουσία στην Γ’ Εθνική, θα πραγματοποιήσει εξαιρετικές μεταγραφές, θα αποκτήσει τους Πανταζή, Γκρινιάρη, Τσιριμώκο παίκτες προερχόμενοι από την ομάδα της ΑΓΕΧ, τον Θωμά από την ομάδα της Κύμης, και τον Μαρμαρινό, παίκτη με σπουδαία καριέρα επίσης στην ομάδα της ΑΓΕΧ, τον Έσπερο Καλλιθέας, Απόλλων Πατρών, Πάοκ, Πανιώνιο, και άλλες ελληνικές ομάδες, και στο εξωτερικό Ιταλία (Ρόμα, Νάπολι,) Ρωσία (Λοκομοτίβ Ροστόφ), με κορυφαία στιγμή, την κατάκτηση του κυπέλου Σαπόρτα το 2001 με την ομάδα του Αμαρουσίου. Το ρόστερ θα ολοκληρωθεί με τους Κολοβό, Κώνστα, Φλώτσιο, Κουτή, Αγγελέτο, Γυφτονικολό, Ζίμπρα.

Πραγματοποιώντας εξαιρετική χρονιά στο πρωτάθλημα, και με πολύ καλή αγωνιστική παρουσία, με 15 νίκες και 9 ήττες, θα τερματίσει στην άκρως τιμητική 5η θέση στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, χάνοντας την άνοδο στην Β’ Εθνική, για ένα παιχνίδι.

Την περίοδο 2018-2019, πρόεδρος θα αναλάβει ο Θεοφάνης Φλώτσιος, στην διοίκηση συμμετέχουν επίσης ο Ταξιάρχης Τελκής και η Γιώτα Μάμαλη. Ο κ.Νίκος Καφρίτσας, θα είναι ο βασικός, ισχυρός χρηματοδότης της ομάδας, με μεγάλη παραγοντική εμπειρία έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της Λειβαδιάς στην Α’2 Εθνική Κατηγορία, και προσωπική του επιλογή, να μην είναι μέλος της διοίκησης.

Ο Ερμής, θα συμμετέχει για 2η συνεχόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας αρχικά με τον Γιάννη Τσαούση προπονητή.Τον επιτυχημένο προπονητή της ανόδου το 2016-2017, θα διαδεχτεί κατά την διάρκεια της χρονιάς, ο Νίκος Οικονόμου, αποτέλεσμα της προσωπικής του γνωριμίας, με τον κ. Καφρίτσα και θα είναι ο προπονητής της ομάδας, έως και σήμερα. Το ρόστερ αποτελείται από τους: Σπηλιόπουλο, Πανταζή, Κουτή, Γκρινιάρη, Κώνστα, Φλώτσιο, Μαράντο, Μαλισιόβα, Ετζιάκα, Γιανναλέτσο, και Μεϊντάνη. Με 12 νίκες και 14 ήττες η ομάδα του Ερμή θα καταλάβει την 8η θέση, θα σωθεί την προτελευταία αγωνιστική, και θα οργανωθεί, για την επόμενη χρονιά.

Πρώτη άνοδος στην Elite League (Α2 Εθνική κατηγορία)

Τη σεζόν 2020/2021, ο Ερμής Σχηματαρίου πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις και έδειξε τα… δόντια του στους ανταγωνιστές του στη Β’ Εθνική. Με 23 νίκες και 3 ήττες σε όλη τη σεζόν, το σύνολο του Νίκου Οικονόμου κατέλαβε την πρώτη θέση της κατηγορίας, μπροστά από τον Αίολο Τρικάλων και υπέγραψε την ιστορική του άνοδο στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ. Η πιο σημαντική είναι της χρονιάς, που εξασφάλισε ουσιαστικά και την άνοδο, ήταν αυτή με 85-66 κόντρα στον Αίολο Ευόσμου τον Μάρτιο του 2022. Οι “μπλε” του Νίκου Οικονόμου, όχι απλά είχαν κερδίσει, αλλά κάλυψαν και τη διαφορά του πρώτου χαμένου παιχνιδιού κόντρα στην εν λόγω ομάδα και στο τέλος της σεζόν απείχαν μόλις έναν βαθμό (45 έναντι 44) από τον Αίολο.

Το τελευταίο ματς της σεζόν, ήταν κόντρα στους Τιτάνες Παλαμά, τους οποίους ο Ερμής Σχηματαρίου κέρδισε με 77-66.

Τα δεκάλεπτα: 26-14, 41-38, 60-49, 77-66.

Η σύνθεση του αγώνα: Κυριακόπουλος 3 (1), Καρακατσάνης 2, Δουρούκης, Ζαρμακούπης 24 (3), Χατζηγιαννάκης 5 (1), Καλημέρης 8, Βεσκούκης 11 (1), Καρακωνσταντάκης 5 (1), Χάλιος, Δημητριάδης 14 (1), Μπακέας 5 (1), Ζορμπάνος.

23

Πανηγυρισμοί του Ερμή Σχηματαρίου στη φιέστα ανόδου για την Α2 Εθνική κατηγορία!